text as contour

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD version 3

Moderator: andrew

text as contour

Postby bluea3 » Fri Apr 20, 2012 9:20 am

Hi@all,

i´am drawing some parts for oxy cutting it later on the machine. I´ve added text. The text should be also cuttable on the machine later. How can I realise it? Marking as the same layer? Or does the machine recognize text as text so that I cannot cut it?

greetz, blue!
bluea3
Newbie Member
 
Posts: 4
Joined: Wed Mar 07, 2012 4:22 pm

Re: text as contour

Postby andrew » Fri Apr 20, 2012 9:36 am

Generic answer that might be helpful for other users also:

This depends of course a lot on the machine you are using.

Assuming that the machine accepts DXF input, you can probably simply load the DXF file produced by QCAD onto it.

If the machine does not support certain entity types (such as texts, hatches, splines, dimensions, ellipses), you can simply explode them into supported entity types (lines, arcs, polylines) with QCAD first:

- Select all
- Modify - Explode
- Check what entity types are left in your drawing:
- Select all
- Check contents of 'Selection' combo box in property editor (see attached screen shot).
- If there are sill unwanted entity types, repeat.

Note: exploding results in loss of precision for ellipses and splines:
- Ellipses are interpolated with arc segments which are close to the original ellipse but with an error.
- Splines are interpolated with line segments.
Attachments
property_editor_list_entity_types.png
property_editor_list_entity_types.png (35.75 KiB) Viewed 1120 times
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2599
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am


Return to QCAD 3 'How Do I' Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests