Overlay of two files

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD version 3

Moderator: andrew

Registered Member
Posts: 2
Joined: Fri Apr 04, 2014 8:44 am

Overlay of two files

Postby toben » Fri Apr 04, 2014 1:07 pm

Is it possible to overlay two files without copying elements in QCad?
I have one file A with an existing drawing and want to create a second file B with additions to it. So is it possible that:

1. overlay file A and B.
2. elements from file A are visible, readonly and snappable.
3. new elements are written to file B
3. file A is vectory or raster



User avatar
Moderator / Drawing Help
Posts: 1205
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Re: Overlay of two files

Postby Clive » Fri Apr 04, 2014 2:19 pm

Hello toben and welcome

No you cannot have two drawings open together as one drawing. Why do you not want to copy drawing A and paste it into drawing B?

This would be the only way to do this, just copy drawing A onto a dedicated temporary 'separate' layer, turn on and off as needed. Keep drawing A as the original and drawing B can be adjusted as required, when finished keep or delete the temporary layer!
For the best support please state your operating system, QCAD version and add any supporting DXF/DWG files, screenshots etc...

Registered Member
Posts: 2
Joined: Fri Apr 04, 2014 8:44 am

Re: Overlay of two files

Postby toben » Mon Apr 07, 2014 7:32 am

The organisational overhead (copy to layer, delete to layer) I think is problematic. You always have to be aware of this temporary data, names of the layer(s), etc. And now let it be not one "referenced" file, let it be ten.

I know this is not the standard CAD usage workflow. I try to evaluate QCAD to do some GIS specific tasks. I very like the mature construction possibilities of QCAD compared to e.g. QGIS. So If I want to create a development plan I need a cadastre file (or more) and e.g. an aerial view. So the local plan would be constructed using points and lines from the cadastre, snap there, and use some overview information from the aerial view.

IMHO the workflow you suggested may work for smaller datasets or maybe one file. But is complicated to teach it to not so advanced users.

Return to “QCAD 3 'How Do I' Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest