64bit executable

Drop in here to discuss whatever you want.

Moderator: andrew

64bit executable

Postby hungerburg » Wed Jun 12, 2013 10:06 am

Dear Andrew, now that I've seen the community edition compile and run as a 64bit binary, I can't keep myself from asking, why there is no such package available for the pro edition? Most of the premium additions are scripted so should work without porting. Is it the opendesign modules? is it the duplication of downloadables? I think there are good reasons for it: Eg. native 64bit can make use of more registers in the CPU so should bring a performance boost...
User avatar
hungerburg
Senior Member
 
Posts: 125
Joined: Fri May 28, 2010 7:35 pm

Re: 64bit executable

Postby andrew » Wed Jun 12, 2013 8:17 pm

Yes, there might be a 64bit package in the future. Please understand that proper deployment takes time.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2668
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: 64bit executable

Postby andrew » Mon Jun 17, 2013 10:39 pm

Do you have some more information on how this working 64bit binary was compiled?

What Linux distribution was used?
Which version of Qt?
Which version of gcc?

I can compile QCAD 3.1.1 as 64bit binary but it immediately seg faults, same as last time I've tried a few months ago.

Thanks for any insight you can share.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2668
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: 64bit executable

Postby andrew » Tue Jun 18, 2013 10:34 am

It seems that the Qt version is the key. Qt 4.7 64bit produces segfaults while Qt 4.8.4 seems to work. Qt 4.8.4 has other issues (text rendering problems for international glyphs), but at least it looks like I can provide a 64bit package shortly.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2668
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: 64bit executable

Postby hungerburg » Tue Jun 18, 2013 1:06 pm

Hello Andrew, this is with Ubunut 12.04 fully patched. Using Qt version 4.8.1 in /usr/lib/x86_64-linux-gnu - latest git pull too.

I noticed that the 3.1 community and the Pro version both use the same prefs. Is this good? (So far, it only messes up placement of the custom scripts panel - as these are only in my pro installation.)

In the simple drawing below, saved from CE (community edition) I cannot see any faults in qcad CE, but when opening the file in PRO, all the dims are gone :(
Attachments
Penrose-Teile-Dims-311.dxf
Simple Drawing saved from qcad community git fetched and merged today
(27.57 KiB) Downloaded 200 times
User avatar
hungerburg
Senior Member
 
Posts: 125
Joined: Fri May 28, 2010 7:35 pm

Re: 64bit executable

Postby andrew » Tue Jun 18, 2013 9:35 pm

64bit packages are now online (for the free and the pro version). Please note that I've only had a chance to test these on Ubuntu 12.04 64bit so far. Any feedback is appreciated.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2668
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: 64bit executable

Postby hungerburg » Wed Jun 19, 2013 11:50 am

Andrew, you're the best! At first launch the 64bit binary seemed to be quite quicker through the splash screen. Very good. I then ran my script, the time spent is very much the same than before, so no performance boost, but the results are the same too, so no regression, at least in what my script uses (nothing fancy to say of). Thanky You
User avatar
hungerburg
Senior Member
 
Posts: 125
Joined: Fri May 28, 2010 7:35 pm

Re: 64bit executable

Postby andrew » Wed Jun 19, 2013 12:02 pm

Thanks for the feedback! Good to hear that it works.
User avatar
andrew
Site Admin
 
Posts: 2668
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am


Return to Chat

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest