QCAD 3.0 RC2 crashes on open - Linux

If you are having problems with QCAD version 3, post here. Please report bugs here.

Moderator: andrew

QCAD 3.0 RC2 crashes on open - Linux

Postby HerbSmith » Mon Jan 30, 2012 3:06 pm

I downloaded the latest QCAD 3.0 RC2 version for Linux. I used the zip file version. I extracted it but when I run the startup script QCAD starts to open, the main window appears, but just before the actual drawing screen appears, it crashes and closes. I see these message in the terminal window:

Debug: Init script plugins...
Warning: RGuiAction::getByScriptFile: no action found: "Scheme"
Debug: TIMER: 2021 ms - "loading and initializing plugins"
Warning: QScriptEngine::newVariant(): changing class of non-QScriptObject not supported
Debug: Creating storage...
Debug: Creating spatial index...
Debug: Creating document...
Debug: Creating MDI child...
Debug: Initialize Viewports...
Debug: Init graphics view...
Debug: Init scrollbars...
Debug: Init rulers...
Debug: Init idle and default actions...
Warning: QScriptEngine::newVariant(): changing class of non-QScriptObject not supported
Warning: QScriptEngine::newVariant(): changing class of non-QScriptObject not supported
Debug: Show MDI child...
Debug: Init event handler...
Debug: updateScenes...
Debug: updateGuiActions...
Debug: notifyListenersSlot...

(qcad-bin:10530): GdkPixbuf-WARNING **: Bug! loader 'png' didn't set an error on failure

(qcad-bin:10530): Gtk-WARNING **: Error loading theme icon 'window-close' for stock: Internal error: Image loader module 'png' failed to complete an operation, but didn't give a reason for the failure

(qcad-bin:10530): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed

** (qcad-bin:10530): CRITICAL **: murrine_style_draw_render_icon: assertion `base_pixbuf != NULL' failed

(qcad-bin:10530): Gtk-CRITICAL **: IA__gtk_style_render_icon: assertion `pixbuf != NULL' failed

(qcad-bin:10530): GdkPixbuf-CRITICAL **: gdk_pixbuf_get_pixels: assertion `GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed

(qcad-bin:10530): GdkPixbuf-CRITICAL **: gdk_pixbuf_get_width: assertion `GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed

(qcad-bin:10530): GdkPixbuf-CRITICAL **: gdk_pixbuf_get_height: assertion `GDK_IS_PIXBUF (pixbuf)' failed
./qcad: line 35: 10530 Segmentation fault LD_LIBRARY_PATH="$DIR" "$binary" $OPT1 $OPT2 "$@"

Any thoughts as to how to fix this?
Thanks,
Herb
HerbSmith
Junior Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 30, 2012 2:58 pm

Postby Clive » Mon Jan 30, 2012 3:33 pm

Hi Herbsmith

I originally did the same for my laptop (Ubuntu 11.10) but Then used the Installer instead and saved the bin file to my desktop and ran it from there.
Clive
Moderator / Drawing Help
 
Posts: 1145
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Postby HerbSmith » Mon Jan 30, 2012 3:49 pm

Ok, well, I tried that. Ran the installer, got the desktop icon, but it still crashes. The main window just flashes and disappears. I got this message when I ran the qcad-bin file from the terminal:

error while loading shared libraries: libQtWebKit.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

I'm running Linux-Mint, which is built from Ubuntu, so I was hopeful, but no luck yet.

Herb
HerbSmith
Junior Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 30, 2012 2:58 pm

Postby Clive » Mon Jan 30, 2012 3:51 pm

HerbSmith wrote:Ok, well, I tried that. Ran the installer, got the desktop icon, but it still crashes. The main window just flashes and disappears. I got this message when I ran the qcad-bin file from the terminal:

error while loading shared libraries: libQtWebKit.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

I'm running Linux-Mint, which is built from Ubuntu, so I was hopeful, but no luck yet.

Herb


Did you install the 32b libs?

from terminal run

sudo apt-get install ia32-libs
Clive
Moderator / Drawing Help
 
Posts: 1145
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Postby HerbSmith » Mon Jan 30, 2012 3:59 pm

Clive,

It says that it's not available. Perhaps I'm not connected to the correct repo. Do you know which repo it's in?

Herb
HerbSmith
Junior Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 30, 2012 2:58 pm

Postby Clive » Mon Jan 30, 2012 4:19 pm

HerbSmith wrote:Clive,

It says that it's not available. Perhaps I'm not connected to the correct repo. Do you know which repo it's in?

Herb


Forgive me if you`ve already done this -but I presume you have set permissions for QCAD?
Clive
Moderator / Drawing Help
 
Posts: 1145
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Postby HerbSmith » Mon Jan 30, 2012 4:23 pm

QCAD shell script, QCAD Desktop config file, and qcad-bin all have read-only access for Others and the Run as program box is checked. Is there anything else that I need to be aware of?
HerbSmith
Junior Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 30, 2012 2:58 pm

Postby Clive » Mon Jan 30, 2012 4:30 pm

HerbSmith wrote:QCAD shell script, QCAD Desktop config file, and qcad-bin all have read-only access for Others and the Run as program box is checked. Is there anything else that I need to be aware of?


Im at work on windows at the moment but from memory all I did was;

1.Save as bin file to desktop from download area.

2.Right click bin file then set permissions to run/read & write.

3.Installed/ran program.

4.Installed 32b libs as quoted and all was OK!
Clive
Moderator / Drawing Help
 
Posts: 1145
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Postby HerbSmith » Mon Jan 30, 2012 4:31 pm

I tried running from the terminal window...I got a number of messages, but the last one was this:

./qcad: line 35: 11573 Segmentation fault LD_LIBRARY_PATH="$DIR" "$binary" $OPT1 $OPT2 "$@"

The library that it's looking for, libQtWebKit.so.4 is located in the directory with the QCAD script. It "seems" like it has a bad definition for the library path where the seg fault is showing up. Does that make any sense?
HerbSmith
Junior Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 30, 2012 2:58 pm

Postby Clive » Mon Jan 30, 2012 4:42 pm

HerbSmith wrote:I tried running from the terminal window...I got a number of messages, but the last one was this:

./qcad: line 35: 11573 Segmentation fault LD_LIBRARY_PATH="$DIR" "$binary" $OPT1 $OPT2 "$@"

The library that it's looking for, libQtWebKit.so.4 is located in the directory with the QCAD script. It "seems" like it has a bad definition for the library path where the seg fault is showing up. Does that make any sense?


Hmm -not really!
Clive
Moderator / Drawing Help
 
Posts: 1145
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Postby HerbSmith » Mon Jan 30, 2012 4:51 pm

Clive,

Ok, well thanks for the help anyway. This is clearly beyond my ability to make any sense out of it.

Herb
HerbSmith
Junior Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 30, 2012 2:58 pm

Postby Clive » Mon Jan 30, 2012 5:09 pm

HerbSmith wrote:Clive,

Ok, well thanks for the help anyway. This is clearly beyond my ability to make any sense out of it.

Herb


Ok try again -From bin file e.g on desktop
1.Right click - set permissions > Allow executable for program.

2.from terminal -run

~Desktop/
chmod a+x qcad-3.0.0-rc2-prof-linux.bin
./qcad-3.0.0-rc2-prof-linux.bin
Clive
Moderator / Drawing Help
 
Posts: 1145
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Postby HerbSmith » Mon Jan 30, 2012 5:21 pm

Clive,

Ok, did all that...same result.

Herb[/quote]
HerbSmith
Junior Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 30, 2012 2:58 pm

Postby Clive » Mon Jan 30, 2012 5:30 pm

HerbSmith wrote:Clive,

Ok, did all that...same result.

Herb
[/quote]

Ok - lets hope Andrew will pick this up and make sense of it, I think if it was me I would report this also;

http://www.ribbonsoft.com/bugtracker/
Clive
Moderator / Drawing Help
 
Posts: 1145
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Postby HerbSmith » Mon Jan 30, 2012 5:32 pm

Yes, I can do that. For what it's worth, the same exact behavior happens on my Fedora 14 system as well. So I don't think it's anything to do with the fact that I'm running Linux Mint rather than Ubuntu.

Thanks for your help.

Herb
HerbSmith
Junior Member
 
Posts: 10
Joined: Mon Jan 30, 2012 2:58 pm

Next

Return to QCAD 3 Troubleshooting and Problems

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 1 guest