Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Please use this forum to post feedback and suggestions related to QCAD.

Moderator: andrew

Post Reply
User avatar
Krischu
Full Member
Posts: 82
Joined: Thu Jul 04, 2019 8:11 am

Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by Krischu » Sun Sep 29, 2019 6:13 pm

I drew a full circle in layer "new" and did a D2 on the lower half circle. As a result a white (layer "new") spot, length 0.000106 remains. Will be detected by "find zero lengths".
Attachments
Bildschirmfoto 2019-09-29 um 18.56.07.png
Bildschirmfoto 2019-09-29 um 18.56.07.png (9.71 KiB) Viewed 669 times
--
Christoph
QCad Pro 3.23.0.0 - macOS Mojave 10.14.6 - dark theme - Intel Iris Pro Graphics

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2642
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by Husky » Sun Sep 29, 2019 6:47 pm

Till now I can't reproduce that. Please attache the dxf drawing. Thanks
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

User avatar
Krischu
Full Member
Posts: 82
Joined: Thu Jul 04, 2019 8:11 am

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by Krischu » Mon Sep 30, 2019 8:22 am

Open a new drawing
draw a circle center point 0;0, radius 1.2
draw an infinitesimal horizontal line through center and right reference
add a second layer1, color orange, activate this layer
draw a vertical infinitesimal line through center of the circle

activate layer 0
select D2 and break out upper orange beam
break out piece within circumference
Attachments
Zero_glitch.dxf
(99.18 KiB) Downloaded 13 times
Bildschirmfoto 2019-09-30 um 09.16.22.png
Bildschirmfoto 2019-09-30 um 09.16.22.png (106.34 KiB) Viewed 647 times
Bildschirmfoto 2019-09-30 um 09.20.11.png
Bildschirmfoto 2019-09-30 um 09.20.11.png (99.82 KiB) Viewed 647 times
--
Christoph
QCad Pro 3.23.0.0 - macOS Mojave 10.14.6 - dark theme - Intel Iris Pro Graphics

CVH
Premier Member
Posts: 221
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by CVH » Mon Sep 30, 2019 8:44 am

Not confirmed, please attach dxf.
Regards,
CVH
QCADpro 3.23.0.0 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

User avatar
Krischu
Full Member
Posts: 82
Joined: Thu Jul 04, 2019 8:11 am

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by Krischu » Mon Sep 30, 2019 8:55 am

It is attached.
BTW, I tried it out with day time theme, (opposite of dark theme) because I had problem with other program in conjunction with dark theme but it is not the case here.

Would be glad if someone could confirm it.
--
Christoph
QCad Pro 3.23.0.0 - macOS Mojave 10.14.6 - dark theme - Intel Iris Pro Graphics

CVH
Premier Member
Posts: 221
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by CVH » Mon Sep 30, 2019 9:13 am

Can't confirm, please attach file before D2
QCADpro 3.23.0.0 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

User avatar
Krischu
Full Member
Posts: 82
Joined: Thu Jul 04, 2019 8:11 am

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by Krischu » Mon Sep 30, 2019 12:00 pm

CVH wrote:
Mon Sep 30, 2019 9:13 am
Can't confirm, please attach file before D2
Here goes...
Attachments
Zero_glitch_before_d2.dxf
(99.71 KiB) Downloaded 13 times
--
Christoph
QCad Pro 3.23.0.0 - macOS Mojave 10.14.6 - dark theme - Intel Iris Pro Graphics

CVH
Premier Member
Posts: 221
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by CVH » Mon Sep 30, 2019 12:29 pm

Noop,

running WINpro7-32bit
Qcad 3.23.0.0 pro
Build Date:
Jul 18 2019
Revision:
42e52bf
QCADpro 3.23.0.0 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

User avatar
Krischu
Full Member
Posts: 82
Joined: Thu Jul 04, 2019 8:11 am

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by Krischu » Mon Sep 30, 2019 2:23 pm

Same reproducable erroneous behavior on Windows 10 x64 QCad 3 .23.0.0. So it's probably not a macOS/Mac Qt issue.
Last edited by Krischu on Mon Sep 30, 2019 7:20 pm, edited 2 times in total.
--
Christoph
QCad Pro 3.23.0.0 - macOS Mojave 10.14.6 - dark theme - Intel Iris Pro Graphics

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2642
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by Husky » Mon Sep 30, 2019 5:35 pm

Reproducible - thanks for extra explanations.
In my opinion it makes no sense to use D2 twice in this situation. Please show us a screenshot what you try to accomplish within this task.
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

CVH
Premier Member
Posts: 221
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by CVH » Mon Sep 30, 2019 6:26 pm

Twice?
QCADpro 3.23.0.0 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

CVH
Premier Member
Posts: 221
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by CVH » Mon Sep 30, 2019 7:15 pm

Oh I see, twice D2.

Confirmed, without testing.
That are two known ways to produce a Null-Length Entity.

Doubtful terrein....
Might be 'Intended Behaviour'....
Have issued many debates on this.

The first D2 cuts out a 90 degree Arc or a line piece.
From intersection to intersection, NOT including these endpoints.
The endpoints have to remain for the leftover arc/line(s)

Rest 270 degrees. Rest 1-2 line pieces
The second cuts out the other side 90 degree. Line piece.
Again:
From intersection to intersection, NOT including these endpoints.

Remains a Null-Length Entity.
An Arc with center, radius, sweep zero.
A Line with start = end, length zero.
Mathematically speaking nothing wrong with that.
Null-Length Entities have their mathematical meaning.
We still can elongate such an entity.

You all would probably know by now:
I will be the advocate to not produce unnessecary Null-Length Entities.
Besides Null-Length, real Null-Entities should be avoided at any cost.
These have totally no meaning as drawing entities and may let Qcad crash.

IMHO:
The trimming code should catch leaving a Null-Length as result.

Regards,
CVH
QCADpro 3.23.0.0 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

CVH
Premier Member
Posts: 221
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by CVH » Mon Sep 30, 2019 7:27 pm

Ok, you found a debatable glitch, you are right.

But, lets come back to the drawing.

You have a Horizontal edge.
You have a or several vertical orange XLine as constructor on a seperate layer.
> Default width would look nice here.
You drew a circle with center and radius at the intersection.
Fine, lets say all the circles...
Now you will start with trimming several half circles away.

Do the construction lines bother you every trim?
Wy not turning of the construction layer?

D2 tick, tick, tick, tick.

Husky had this moto: Work smart, not hard.

Regards,
CVH
QCADpro 3.23.0.0 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2642
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Is it specific to 3.23.0.0 on macOS there are glitches left when D2

Post by Husky » Mon Sep 30, 2019 8:46 pm

@Krischu
Krischu wrote:
Mon Sep 30, 2019 8:55 am
Would be glad if someone could confirm it.
Ok, here are my findings:
The issue is real and I would consider it as a bug.
It is not related to the current QCAD Version, OS or theme.
It occurs only if that named tool is used in a similar situation like this one within infinitive or ray lines. It will have Zero length entities as "leftover".

If I precede the same steps and tools on a situation with finite lines it will just work as expected. NO unwanted "leftover" produced.

I would encourage you to file a bug report below https://www.qcad.org/bugtracker
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

Post Reply

Return to “QCAD Suggestions and Feedback”