Opacity

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post one question per topic.
Post Reply
shoshi
Registered Member
Posts: 1
Joined: Wed Apr 07, 2021 10:28 am

Opacity

Post by shoshi » Wed Apr 07, 2021 10:42 am

can I change the opacity of a layer/fill? so I can see through it when printing.

or is there a way round this?
If not, can I set the layer to be in the background?

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 7606
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Opacity

Post by andrew » Wed Apr 07, 2021 11:00 am

For fills / hatches, you can change the Alpha property (255 = opaque, 0 = fully transparent).

To move selected entities to the background, you can use Modify > Draw Order > Send to Back.

To select all entities on a layer: Right-click on layer name in the layer list > Select Layer Entities

Note that in CAD, layers have nothing to do with draw order as opposed to the use of layers in some other applications.

AJUK
Newbie Member
Posts: 5
Joined: Wed Nov 04, 2020 9:38 pm

Re: Opacity

Post by AJUK » Thu Apr 08, 2021 10:41 am

Thanks for posting this question and for the reply. I never knew that was possible on QCAD and will be very useful for me in my work!

Post Reply

Return to “QCAD 'How Do I' Questions”