Stretch button

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post one question per topic.
Post Reply
Flynny
Newbie Member
Posts: 4
Joined: Sat Feb 24, 2018 1:49 pm

Stretch button

Post by Flynny » Sat Feb 24, 2018 4:13 pm

I have downloaded the architecture add-on into QDAD PRO V3 and I am trying to stretch the window. I have followed the instructions in the manual and it just wont stretch. There is no error message on the command line.

Can any one help?

kind regards

Tony
Attachments
PLAN2.dxf
(142.26 KiB) Downloaded 33 times

User avatar
Clive
Moderator / Drawing Help
Posts: 1314
Joined: Thu Aug 25, 2011 9:28 pm
Location: UK

Re: Stretch button

Post by Clive » Sat Feb 24, 2018 4:32 pm

Hello Flynny,

The stretch command will work with contours.

You will need to make the elements which make up the window rectangle a continuous polyline first.

1.Use the divide tool to define the two short ends first:
stretch 1.jpg
stretch 1.jpg (32.55 KiB) Viewed 549 times
2.Now select all four sides of the rectangle which make up the window symbol and use the create a polyline from segments tool:
stretch 2.jpg
stretch 2.jpg (37.07 KiB) Viewed 549 times
Now run the stretch tool again.
stretch tool.jpg
stretch tool.jpg (21.78 KiB) Viewed 552 times
For the best support please state your operating system, QCAD version and add any supporting DXF/DWG files, screenshots etc...

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2098
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Stretch button

Post by Husky » Sat Feb 24, 2018 5:56 pm

Hello Tony - welcome to the forum.
Flynny wrote:I have followed the instructions in the manual and it just wont stretch.
The Stretch tool doesn't works on inserted Blocks. You need to explode the Block in your drawing. If all windows have the same size then maybe it makes more sense to change the Block itself (Block List / Edit contents of selected Block).
Work smart, not hard: QCad Pro

Flynny
Newbie Member
Posts: 4
Joined: Sat Feb 24, 2018 1:49 pm

Re: Stretch button

Post by Flynny » Sun Feb 25, 2018 11:34 am

Thank you very much for taking the time to help me

The quality of your response is outstanding

Kind regards

Flynny
Newbie Member
Posts: 4
Joined: Sat Feb 24, 2018 1:49 pm

Re: Stretch button

Post by Flynny » Sun Feb 25, 2018 11:36 am

I will be utilising both methods in the future

Kind regards

Flynny

Post Reply

Return to “QCAD 'How Do I' Questions”