trying to import a DXF from EAGLE layers (solved)

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post one question per topic.
Post Reply
User avatar
Krischu
Senior Member
Posts: 134
Joined: Thu Jul 04, 2019 8:11 am

trying to import a DXF from EAGLE layers (solved)

Post by Krischu » Sun Oct 20, 2019 9:47 am

I'm trying to import e file from EAGLE PCB Cad 9.5.1. This is a DXF export in EAGLE and I'm exporting three layers (nmaed Dimension, Drills and mechanics - the latter a non standard layer added by me that should show some mechanical outlines). Purpose is, to pin point certain drill holes for PCB mounting the the mechanical case.

The result after importing the DXF into QCAD is dissatisfying, but I guess something can be improved or tweaked to make it work.

To give you an idea how it should look, I'm including a screen shot of that what I'm seeing in EAGLE:
Bildschirmfoto 2019-10-20 um 10.44.55.png
Bildschirmfoto 2019-10-20 um 10.44.55.png (230.96 KiB) Viewed 1293 times
Watch, what QCAD makes of that file.


Solution: EAGLE modifies the LAYER tOrigins and changes scale and offset on that layer. Excluding that layer from the export helps in that
the mis-scaled points don't appear. Why the line-widths are degraded, there I don't have a solution for, yet.
Attachments
elevenpin-smd-specialplug_1.dxf
(38.03 KiB) Downloaded 70 times
Last edited by Krischu on Tue Oct 22, 2019 9:09 am, edited 1 time in total.
--
Christoph

CVH
Premier Member
Posts: 1031
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: trying to import a DXF from EAGLE layers

Post by CVH » Sun Oct 20, 2019 12:34 pm

Select All.

Selection Filter:
> Entity type: Poly
> Intersect with the current selection (right icon)

Property Editor:
Global Width: (of all selected)
Set to 0

I can see that only the slanted sqaures with a mark are imported as circles.

Regards,
CVH
Last edited by CVH on Mon Oct 21, 2019 8:52 am, edited 1 time in total.
QCADpro 3.25.2.1 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

User avatar
Krischu
Senior Member
Posts: 134
Joined: Thu Jul 04, 2019 8:11 am

Re: trying to import a DXF from EAGLE layers

Post by Krischu » Sun Oct 20, 2019 2:42 pm

CVH wrote:
Sun Oct 20, 2019 12:34 pm
Select All.

Selection Filter:
> Entity type: Poly
> Intercesct with the current selection (right icon)

Property Editor:
Global Width: (of all selected)
Set to 0

I can see that only the slanted sqaures with a mark are imported as circles.

Regards,
CVH
OK, this helped me to see sth. meaningful in the green layer (102). But the other layer (44) is shifted and scaled wrongly. Must look at the source where it's generated.

Thanks, again a trick (intersect with the current selection and set global width) a mundane cannot discover himself without help from you experts. :)
--
Christoph

CVH
Premier Member
Posts: 1031
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: trying to import a DXF from EAGLE layers

Post by CVH » Sun Oct 20, 2019 4:52 pm

I am the same mundane as you.
Only used 10% of Qcad or so.

CVH
QCADpro 3.25.2.1 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

CVH
Premier Member
Posts: 1031
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: trying to import a DXF from EAGLE layers

Post by CVH » Mon Oct 21, 2019 10:19 am

IMHO Layer 44 is not scaled or positioned faulty.
When I look at the png and see where the tiny circles are in the dxf it will match very close.

On Layer 20 there are 60 Poly's, nicely placed at the inner green contour.
So again not scaled or positioned faulty.
10 make up a similar contour as the green.
Shift Select those 10 one by one and place them 200mm away.
Another 10 make the same contour.
Shift Select those 10 and place them 400mm away.
The remaining 40 polys are minute arcs (r=0.0002/0.0003) as polys and also doubled.

What I make of this is:
10 original lines as polys with a global width and 20 round caps to mimic a round pen.
These 30 are doubled.

Further I find 12 block definitions ANNULUSP--THERMALV
Again with polys with a global width (here rather 0.5)
And some solids.
but I can't find any block reference so they aren't used anywhere.

Regards,
CVH
QCADpro 3.25.2.1 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

User avatar
Krischu
Senior Member
Posts: 134
Joined: Thu Jul 04, 2019 8:11 am

Re: trying to import a DXF from EAGLE layers

Post by Krischu » Mon Oct 21, 2019 10:57 am

Thanks. I corrected the scaling fault at the source and it works now.
--
Christoph

CVH
Premier Member
Posts: 1031
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: trying to import a DXF from EAGLE layers

Post by CVH » Mon Oct 21, 2019 11:43 am

Would you mind to edit your first post of this topic and add 'Solved'
Maybe you could share what went wrong the first time?
QCADpro 3.25.2.1 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

Post Reply

Return to “QCAD 'How Do I' Questions”