line width & font size

Use this forum to ask questions about how to do things in QCAD.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post one question per topic.
Post Reply
clocey
Newbie Member
Posts: 6
Joined: Thu May 21, 2020 10:57 pm

line width & font size

Post by clocey » Thu May 21, 2020 11:06 pm

When I open DXF files that were created in solid works the lines are VERY thick and when I use the dimension tool the font is also thick so the numbers are not readable. Can anyone help me with the command or preference to change this?
Attachments
2020-05-21 17_02_11-Window.png
2020-05-21 17_02_11-Window.png (2.28 KiB) Viewed 800 times

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 3314
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: line width & font size

Post by Husky » Thu May 21, 2020 11:26 pm

clocey wrote:
Thu May 21, 2020 11:06 pm
Can anyone help me with the command or preference to change this?
Sure - but we need to see the dxf to help you efficient. Please attache the dxf or an example dxf which shows the same issue. Thanks.
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

clocey
Newbie Member
Posts: 6
Joined: Thu May 21, 2020 10:57 pm

Re: line width & font size

Post by clocey » Fri May 22, 2020 2:14 am

DXF attached
Attachments
Birdhouse DXF.dxf
(43.61 KiB) Downloaded 46 times

User avatar
RandallG
Active Member
Posts: 38
Joined: Mon Oct 11, 2010 8:41 pm

Re: line width & font size

Post by RandallG » Fri May 22, 2020 2:34 am

Fixable by going to Edit, Drawing Preferences, General, Drawing Unit, and changing the entry from 'None' to a value like 'Inch'

clocey
Newbie Member
Posts: 6
Joined: Thu May 21, 2020 10:57 pm

Re: line width & font size

Post by clocey » Fri May 22, 2020 3:29 am

RandallG - YOU ARE AWESOME. Thank you

CVH
Premier Member
Posts: 1031
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: line width & font size

Post by CVH » Fri May 22, 2020 11:44 am

Troubled because the file in the topic loads perfectly fine.
QCADpro 3.24.3.0 / win7pro 32 bit / Metric

Cheked some things:
- Drawing Prefs, Drawing Unit = 'None', Paper Unit = 'mm', System = 'Imperial'
- All entities are on 'LAYER_1'; All 'by Layer'
- No Blocks
- 'Layer_1' settings are: 'White', 'Default' and 'Continuous'
- Application Prefs Default lineweight = '0.00mm'

Changing the Unit as proposed only changes the drawing unit.
It may have solved the issue for you.
I did not have the issue!!!

Regards,
CVH
QCADpro 3.25.2.1 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

User avatar
RandallG
Active Member
Posts: 38
Joined: Mon Oct 11, 2010 8:41 pm

Re: line width & font size

Post by RandallG » Fri May 22, 2020 3:59 pm

This is interesting. I just tried it again. If I open the file in Ubuntu using Qcad Pro 3.24.3 (64bit), the lines are thick and require changing Drawing Units to inches. After CVH's response, I checked it in Qcad Pro 3.24.3 (64bit) in Windows 10 and the lines were drawn correctly with no change required but the Drawing Units were set to None.

CVH
Premier Member
Posts: 1031
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: line width & font size

Post by CVH » Fri May 22, 2020 4:06 pm

My point confirmed.
Can you reproduce this more then once?
Do you mind to enter a bugreport?

Regards,
CVH
QCADpro 3.25.2.1 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

User avatar
RandallG
Active Member
Posts: 38
Joined: Mon Oct 11, 2010 8:41 pm

Re: line width & font size

Post by RandallG » Fri May 22, 2020 4:14 pm

Upon further inspection, all the lines, curves, and circles are drawn with polylines (rather than just 'lines')
If you click the curves and circles you'll see some interesting results.
I wouldn't even know where to begin creating a bug report for this with all these
variables. Help! Andrew?

CVH
Premier Member
Posts: 1031
Joined: Wed Sep 27, 2017 4:17 pm
Location: Belgium; Antwerp

Re: line width & font size

Post by CVH » Fri May 22, 2020 5:36 pm

It has noting to do with the nature of the entities. (12 Polys)
Easy to test on both OS with an explosion of all to entities. (TA-XP) (389 Lines & 4 Arc's).
It has more to do with the props I listed.
And those aren't any different across entities nor across platform, only the look on both OS differs.

And yes, I saw the strange construction of the circular shape and those 2 round notches.
Both not circular but polys from an ellipse or an ellipse arc.
Probably by mistake or beyond awareness or originated from a 3e party like Inkscape or so.

Maybe one remark:
Polylines without continuous pattern.
That is one extra variabel.

Regards,
CVH
QCADpro 3.25.2.1 / win7pro 32 bit / 4GB / 1e generation i7 2.6Ghz / HDD GeForce GT 520

clocey
Newbie Member
Posts: 6
Joined: Thu May 21, 2020 10:57 pm

Re: line width & font size

Post by clocey » Fri May 22, 2020 10:42 pm

This happens every time I open one of the DXF I have from the same person.
This happens on both of my W10 64Bit pc

Version:
3.24.3.0 (3.24.3)

Post Reply

Return to “QCAD 'How Do I' Questions”