How can I close this loop?

If you are having problems with QCAD, post here. Please report bugs through our Bug Tracker instead.

Always attach your original DXF or DWG file and mentions your QCAD version and the platform you are on.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post Reply
turtle
Junior Member
Posts: 19
Joined: Mon Jul 05, 2010 7:11 pm

How can I close this loop?

Post by turtle » Wed Sep 18, 2019 12:46 am

When using the hatch tool to make a new hatch or hatch by segments how do I solve a loop not closed error ?
Is there some kinda of macro I can write to merge all points in a selection that are less than 1000th of an inch or some distance from each-other?
Thanks in advance!
Attachments
why_is_loop_not_closed.dxf
Example of probem
(165.31 KiB) Downloaded 16 times
Comments based on Version: 3.21.3.0 unless otherwise noted.

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2652
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: How can I close this loop?

Post by Husky » Wed Sep 18, 2019 1:07 am

The Hatch tool is "confused" because the shape has double lines. Remove those duplicates (2) with "Detect Duplicates" tool and try the Hatch tool again.

Also is a Zero length entity in that drawing which should be removed .... :wink:
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

turtle
Junior Member
Posts: 19
Joined: Mon Jul 05, 2010 7:11 pm

Re: How can I close this loop?

Post by turtle » Wed Sep 18, 2019 10:47 pm

Thanks Husky, I forgot to check for those Zero length entities, however duplicates are not being found:
(Perhaps I deleted them already in all my futzing around.)

Code: Select all

Command: reset
Command: zerolength
Zero-length entities found: 1
Zero-length entities found: 1
Zero-length entities found: 1
Zero-length entities deleted: 1
Command: duplicates
No duplicate entities have been found.
Command: hatchmenu
Command: hatch
Loop not closed at point 504/270.
How do I find point 504/270? Everything in my drawing is in inches.
Thanks!
Attachments
why_is_loop_not_closed.dxf
(103.78 KiB) Downloaded 12 times
Comments based on Version: 3.21.3.0 unless otherwise noted.

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2652
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: How can I close this loop?

Post by Husky » Wed Sep 18, 2019 11:05 pm

turtle wrote:
Wed Sep 18, 2019 10:47 pm
Thanks Husky, I forgot to check for those Zero length entities, however duplicates are not being found:
(Perhaps I deleted them already in all my futzing around.)
Nope - there are still present. Please make sure Ignore Layer and Ignore Direction is checked and don't forget to delete them. Same with zero length ...

Husky-2019.09.18-01.png
Husky-2019.09.18-01.png (11.45 KiB) Viewed 508 times

turtle wrote:
Wed Sep 18, 2019 10:47 pm
How do I find point 504/270? Everything in my drawing is in inches.
If you launch the Hatch tool a little smal blue circle will pop up at the first gap. However - you don't get the "Loop not closed" warning when the zero length and line duplicates are removed.

Husky-2019.09.18-02.png
Husky-2019.09.18-02.png (4.48 KiB) Viewed 508 times
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

turtle
Junior Member
Posts: 19
Joined: Mon Jul 05, 2010 7:11 pm

Re: How can I close this loop?

Post by turtle » Wed Sep 18, 2019 11:08 pm

Thank you so much got it now!!
:P
Given the dimensions 1/2" = 1FT what would be the best scale?
The steel pattern seems to be either too big or too small around .16

WOOPS EDIT thats 1/8" = 1FT
Comments based on Version: 3.21.3.0 unless otherwise noted.

Post Reply

Return to “QCAD Troubleshooting and Problems”