Setting up the Library

Use this forum for all posts and questions about the free QCAD Community Edition version 3

Moderator: andrew

Post Reply
bschmall123
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Tue Apr 21, 2015 3:37 pm

Setting up the Library

Post by bschmall123 » Tue Apr 21, 2015 4:01 pm

Hello,
Not the best explanation but here goes:

I am using v3.9.1
I am trying to set up the Library. I add a folder of symbols to it, say "Electronics". Then restart the program.
I open the program back up. When I click on the library symbol to the right of the screen (the little screw icon) the library opens and then does an Index updating. This takes a couple of minutes to do. It happens every time I start a new drawing. I have followed (correctly I hope) the instructions on adding libraries to the program.

Is the library supposed to go through the library updating index every time I want to open it up? Is there any way to stop it doing that or am I not installing folders correctly via the Library Sources window pane? I have several items in there now (example: c:\QCAD\Libraries\Electronics") but when I open the library via the icon to the right there is nothing showing in the library browser window. I could sure use some help on why I am having problems setting it up.
Thanks

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6183
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Setting up the Library

Post by andrew » Tue Apr 21, 2015 4:09 pm

bschmall123 wrote:Is the library supposed to go through the library updating index every time I want to open it up? Is there any way to stop it doing that or am I not installing folders correctly via the Library Sources window pane?
This thread might help
bschmall123 wrote:I have several items in there now (example: c:\QCAD\Libraries\Electronics") but when I open the library via the icon to the right there is nothing showing in the library browser window.
Did you add this path as library path in the application preferences?
Edit > Application Preferences > Widgets > Library Browser > Library Sources > Add...
Screen Shot 2015-04-21 at 17.08.33.png
Screen Shot 2015-04-21 at 17.08.33.png (104.77 KiB) Viewed 3978 times

bschmall123
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Tue Apr 21, 2015 3:37 pm

Re: Setting up the Library

Post by bschmall123 » Tue Apr 21, 2015 5:13 pm

I have tried adding attachments to show the status of library issue. Hope you received them OK. I am using Windows 7 Pro 64-bit.
I have run out of ideas on how to straighten this out.
At this time when I open the Library Browser with the "screw icon" button to the right it is not doing an indexing update.
PAGE_04 Apr. 21 08.53.jpg
The "About" window
PAGE_04 Apr. 21 08.53.jpg (122.42 KiB) Viewed 3975 times
PAGE_05 Apr. 21 08.54.jpg
What the Library Folder Contains
PAGE_05 Apr. 21 08.54.jpg (55.12 KiB) Viewed 3975 times
PAGE_02 Apr. 21 08.53.jpg
Related Library Window
PAGE_02 Apr. 21 08.53.jpg (57.54 KiB) Viewed 3975 times
PAGE_01 Apr. 21 08.53.jpg
Widgets Library Browser Window
PAGE_01 Apr. 21 08.53.jpg (166.26 KiB) Viewed 3975 times

bschmall123
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Tue Apr 21, 2015 3:37 pm

Re: Setting up the Library

Post by bschmall123 » Tue Apr 21, 2015 5:29 pm

I actually have Win7 Home Premium on this PC, not the Pro version. Sorry bout that.

Post Reply

Return to “QCAD Community Edition”