[solved] Lost files..........again.

Use this forum for all posts and questions about the free QCAD Community Edition version 3

Moderator: andrew

Post Reply
Jim0000
Active Member
Posts: 36
Joined: Sun Mar 05, 2017 10:03 am

[solved] Lost files..........again.

Post by Jim0000 » Fri Sep 14, 2018 5:46 am

Some years ago, I stopped using LibreCad due to files either being inaccessible or totally lost.
Then i began to use the superior Qcad, hoping that I would not experience the same problem.
I have been accessing and using the file of a drawing multiple times without any problems, that is, until today. When I went to access the file, I received the notification as shown in the screenshot.
What is going on? Can someone please assist and help me to recover my files?
Or at least, explain a process that I can follow to avoid history repeating itself again in this way?
Attachments
File not found.png
File not found.png (191.33 KiB) Viewed 304 times

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2132
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Lost files..........again.

Post by Husky » Fri Sep 14, 2018 7:50 am

Hi Jim0000,

that looks not like a QCAD Problem. The file isn't in the expected location which means the file is deleted or moved.

Questions:
Which OS are you on?
Crashed QCAD or the OS before that happened?
Why is that an "Import" message and not an "Open" message?
Is the file in the recycling bin?
Have you searched your system for that file with a Search tool? Maybe it's moved by accident.
Work smart, not hard: QCad Pro

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 5606
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Lost files..........again.

Post by andrew » Fri Sep 14, 2018 8:38 am

I would strongly advise against using special characters in file names (such as #, /, \, *, ...).

- Have a look if that file is actually in folder "My Drawings".
If so, rename it and remove the #
If not, the problem is not related to QCAD at all but a file management issue (accidentally moved, deleted, saved in a different place, etc.)

Jim0000
Active Member
Posts: 36
Joined: Sun Mar 05, 2017 10:03 am

Re: Lost files..........again.

Post by Jim0000 » Fri Sep 14, 2018 9:44 am

Husky wrote:
Fri Sep 14, 2018 7:50 am
Hi Jim0000,

that looks not like a QCAD Problem. The file isn't in the expected location which means the file is deleted or moved.

Questions:
Which OS are you on?
Crashed QCAD or the OS before that happened?
Why is that an "Import" message and not an "Open" message?
Is the file in the recycling bin?
Have you searched your system for that file with a Search tool? Maybe it's moved by accident.
Thanks for the reply Andrew. I recognise that the problem is not directly a QCAD one. However, I thought this would be the first place to ask for assistance.
Answers to above questions:
1. My operating system is Linux Mint 17.3 64 bit.
2. No crashes of Qcad or my operating system.
3. The files are not in the trash (recycle bin).
4. Searched for the files - non found.

They appear to have just disappeared!

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 5606
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: Lost files..........again.

Post by andrew » Fri Sep 14, 2018 9:51 am

Again, I'd strongly advise to not use "#" in file names. This could cause all kinds of problems in many applications, including the file manager.

Jim0000
Active Member
Posts: 36
Joined: Sun Mar 05, 2017 10:03 am

Re: Lost files..........again.

Post by Jim0000 » Fri Sep 14, 2018 10:38 am

andrew wrote:
Fri Sep 14, 2018 9:51 am
Again, I'd strongly advise to not use "#" in file names. This could cause all kinds of problems in many applications, including the file manager.
Advise accepted, thanks Andrew.
When, and if, I find the files, I will change the name. And for future files I will omit hash tags and such in the name.
I don't know what to do with this thread now.
It is not solved, but now not a problem that this forum can assist further with.
Shall I mark it as solved?
Even though it is not?

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 5606
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: [solved] Lost files..........again.

Post by andrew » Fri Sep 14, 2018 10:52 am

I'm 99% sure this is all due to # and a misbehaving application or file system (not QCAD). Marked as solved.

Jim0000
Active Member
Posts: 36
Joined: Sun Mar 05, 2017 10:03 am

Re: [solved] Lost files..........again.

Post by Jim0000 » Fri Sep 14, 2018 10:32 pm

Thanks again Andrew. Sorry to bother you with this.
Back to the drawing board for me!

Post Reply

Return to “QCAD Community Edition”