Fonts and positions different when reopening

Use this forum for all posts and questions about the free QCAD Community Edition version 3

Moderator: andrew

Post Reply
makipsee
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Thu Dec 06, 2018 2:41 pm

Fonts and positions different when reopening

Post by makipsee » Thu May 16, 2019 9:21 pm

when i make a print and save it, when i go to reopen it all of the texts are different (i save them as Tahoma, when i open the print again its back to Standard). Then if i change the text height in the Dimension preferences all the fonts change back to Tahoma. also then i have a text alignment set to say middle, middle. when i reopen is to changes it to left, middle. is this a common issue or am i missing something? i am on windows 10, the newest free version. thank you

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2577
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by Husky » Thu May 16, 2019 10:39 pm

Hi,
unfortunately I can't reproduce that on Win10/64bit QCAD CE 3.22.0

Could you attache the drawing? Thanks.
Work smart, not hard: QCad Pro

makipsee
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Thu Dec 06, 2018 2:41 pm

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by makipsee » Mon May 20, 2019 7:04 pm

Sorry for the late reply wasnt receiving emails.... haha yea thats usually my luck. i have attached a file see how this opens for you.
Attachments
template.dxf
(104.71 KiB) Downloaded 30 times

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2577
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by Husky » Mon May 20, 2019 8:17 pm

Thanks for the drawing.

I loaded your drawing in QCAD CE - all fonts in Standard,
I changed Standard to Tahoma - saved and closed it,
reopened again - all Fonts still in Tahoma

Good news: It behaves like expected,
Bad news: I still can't reproduce your issue with the fonts .... :(

This is the modified drawing. Please check how it behaves on your machine.

TEMPLATE_mod.dxf
(181.25 KiB) Downloaded 36 times
Work smart, not hard: QCad Pro

makipsee
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Thu Dec 06, 2018 2:41 pm

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by makipsee » Mon May 20, 2019 8:34 pm

thank for checking it out.
Well when i opened it everything was in Tahoma as you stated. at the top right of the drawing where it says "original drawing" is it off centered? i was reading in another post and someone said i might not be able to change the fonts because i was on the community version

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2577
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by Husky » Mon May 20, 2019 9:06 pm

makipsee wrote:
Mon May 20, 2019 8:34 pm
... the top right of the drawing where it says "original drawing" is it off centered?
I haven't checked the orientation - you can blame me for that ... e_surprised
... but it works like the rest of the formatting.
makipsee wrote:
Mon May 20, 2019 8:34 pm
i was reading in another post and someone said i might not be able to change the fonts because i was on the community version
That statement is incorrect.
Work smart, not hard: QCad Pro

makipsee
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Thu Dec 06, 2018 2:41 pm

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by makipsee » Mon May 20, 2019 9:17 pm

here are 2 screenshots. i added comments to each picture
Attachments
reopen.jpg
after closing and reopening the same file this is how it looks. also notice the "original drawing" at the top right
reopen.jpg (144.06 KiB) Viewed 1165 times
Clipboard01.jpg
here is opening the file and adding some dimension lines. and saving
Clipboard01.jpg (139.05 KiB) Viewed 1165 times

makipsee
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Thu Dec 06, 2018 2:41 pm

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by makipsee » Mon May 20, 2019 9:22 pm

i have noticed that i dont have the ability to change the font of the drawing under "Edit->Drawing Preferences->Dimension Settings" i dont have a "Dimension Label Font" section

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 2577
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by Husky » Mon May 20, 2019 9:45 pm

makipsee wrote:
Mon May 20, 2019 9:22 pm
i have noticed that i dont have the ability to change the font of the drawing under "Edit->Drawing Preferences->Dimension Settings" i dont have a "Dimension Label Font" section
That is correct for Dimension Settings.

Question: Have you tested / used the Trial on the same machine and now you are only running the CE? If yes please reset QCAD for a test.
Make sure QCAD is closed,
rename the qcad3.ini,
launch QCAD again,
test this particular drawing again and see what happens.

Here is a manual how to find the qcad3.ini

https://qcad.org/en/tutorial-resetting- ... figuration
Work smart, not hard: QCad Pro

makipsee
Newbie Member
Posts: 7
Joined: Thu Dec 06, 2018 2:41 pm

Re: Fonts and positions different when reopening

Post by makipsee » Tue May 21, 2019 1:02 pm

i just tried to reset QCAD but it didnt bring back the trial. after resetting and opening the same drawing it still gives the same issue.

Post Reply

Return to “QCAD Community Edition”