import drawing with tolerance

If you are having problems with QCAD, post here. Please report bugs through our Bug Tracker instead.

Always attach your original DXF or DWG file and mentions your QCAD version and the platform you are on.

Moderator: andrew

Forum rules
Always indicate Operating system, QCAD version
Attach Drawing files, Screenshots
Post Reply
tomaslet
Registered Member
Posts: 2
Joined: Tue May 14, 2019 1:57 pm

import drawing with tolerance

Post by tomaslet » Tue May 14, 2019 2:08 pm

Hi,

(version 3.22. for windows)

We have an issue when importing a ACAD dwg file with dimensions to QCAD. Our dimension are with a tolerance (fig1.) but when we import them into QCAD the tolerances disappear (fig2.).
Is there a way to import the file with the tolerance on it. Also is there a way to use the same type of dimensions we use in autocad?
2019-05-14 15_04_01-eDrawings.png
2019-05-14 15_04_01-eDrawings.png (6.27 KiB) Viewed 2186 times
2019-05-14 15_04_18-190694.pdf - Adobe Acrobat Reader DC.png
2019-05-14 15_04_18-190694.pdf - Adobe Acrobat Reader DC.png (9.27 KiB) Viewed 2186 times
thanks
Tomas

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6360
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: import drawing with tolerance

Post by andrew » Tue May 14, 2019 2:15 pm

tomaslet wrote:
Tue May 14, 2019 2:08 pm
Is there a way to import the file with the tolerance on it.
I would need the DXF/DWG file (or the relevant part of it) to answer that.
tomaslet wrote:
Tue May 14, 2019 2:08 pm
Also is there a way to use the same type of dimensions we use in autocad?
No, QCAD currently has no support for alternative dimension styles.

tomaslet
Registered Member
Posts: 2
Joined: Tue May 14, 2019 1:57 pm

Re: import drawing with tolerance

Post by tomaslet » Wed May 15, 2019 9:55 am

i attached a test dwg file. we also saw our logo disappear when importing into QCAD.
Attachments
test.dwg
(53.45 KiB) Downloaded 80 times

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6360
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: import drawing with tolerance

Post by andrew » Wed May 15, 2019 1:19 pm

Thanks. The tolerance has been defined as part of a dimension style. QCAD does not currently support dimension styles.

The logo was likely an OLE object (a Windows specific object type that relies on another Windows application to be rendered). This is also not supported by QCAD. Perhaps you could import a bitmap instead of vectorize the logo.

jdepi
Registered Member
Posts: 1
Joined: Thu May 16, 2019 1:24 pm

Re: import drawing with tolerance

Post by jdepi » Thu May 16, 2019 1:29 pm

Hi Andrew,
Is the support of these dimension styles (at least the tolerance part) planned to be implemented this year?
Our company would like to migrate from DraftSight to your product, but the lack of this feature is a no-go for us :( .

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6360
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: import drawing with tolerance

Post by andrew » Fri May 17, 2019 10:24 am

I've added a feature request at:
https://qcad.org/bugtracker/index.php?d ... sk_id=1886

Note that you can add tolerances to dimensions in QCAD using the property editor (lower / upper limit). Whether this will be implemented this year depends largely on user interest and availability of time / resources from our side.

Post Reply

Return to “QCAD Troubleshooting and Problems”